2022 YILI RAMAZAN AYI TAVSİYELERİ

2022 YILI RAMAZAN AYI TAVSİYELERİ

«Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin» (Bakara 185)

«Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allah’u Teâlâ size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapılar kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin (Kadir Gecesi’nin) hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır (Nesai)

«Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır» (Buhari)

Ramazan ayı, Allah Teâlâ’nın kullarına bir ihsanıdır. Ramazan ayı öyle bir aydır ki; bu ayda yapılan ibadetlere verilen sevaplar, diğer aylardakinden çok daha fazladır. Onun için başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayından azami derecede istifade etmek gerekir. Bu, hepimizin arzusudur. Ramazan’ın başından sonuna kadar programlı hareket etmek gerekir ki bu mübarek aydan hakkıyla istifade edilebilsin.

Bu niyet ve arzuyla hazırlanan «Ramazan Ayı Tavsiyeleri» vesilesiyle mübarek Ramazan ayından hakkıyla istifade edilmesini diliyoruz. 

-Farz namazları mümkün mertebe camide, mümkün değilse işyerinde veya evde cemaatle kılmalı, namaz sonrası tembihatları ihmal etmemeliyiz.

-Teravih namazını aile fertleriyle en yakın camide cemaatle kılmaya çalışmalıyız.

-Günlük en az bir cüz Kur’an okumaya çalışmalıyız. Kur’an’ı, mümkün mertebe camide mukabele şeklinde, mümkün değilse iş yerinde veya evde ailece mukabele şeklinde, o da mümkün olmuyorsa bireysel olarak okumalıyız. Okunacak Kur’an’ın mealini de birlikte okumaya gayret edip, Kur’an’ı okuma konusundaki eksikliklerimizi gidermeye çalışmalıyız.

-Nafile namazlara özen göstermeliyiz. Gece (Teheccüd), Duha vb. namazları alışkanlık haline getirerek, Ramazan sonrasında da devam ettirmeye gayret etmeliyiz.

-Ramazan ayı boyunca dua ve niyaza ağırlık vermeli; cevşen okumalıyız.

-İmkân ve şartlara göre Ramazan ayı boyunca mümkünse ailece bir fıkıh ve siyer kitabını okuyup bitirmeye çalışmalıyız.

-Ramazan ayında ziyaretleri çoğaltarak, Sıla-i rahimde bulunmalı, özellikle hasta, yoksul ve yetimleri ziyaret etmeye çalışmalıyız.

-Ramazan ayı içinde, özellikle de Ramazanın son on gününde itikâfa girmeye çalışmalıyız. İtikâfta; nafile ibadet, dua, tesbihat, Kur’an-ı Kerim ve mealini okuyarak zamanımızı iyi değerlendirmeliyiz. 

-Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerini mümkün olduğu kadar camilerde geçirmeye çalışmalıyız.

-Kadir gecesini mümkün mertebe camilerde idrak etmeye çalışarak dua ve niyazlarımızı çoğaltmalıyız.

-Maddi imkânlar çerçevesinde iftar yemeği vermeye çalışmalı ve bu âdetin yaygınlaşması için gayret göstermeliyiz.

-Varsa zekâtlarımızı hesaplamalı,  fitrelerimizi vermeliyiz.

-Vefat eden yakınlarımızın kabirlerini ziyaret etmeliyiz.

-Bayram namazını en yakın camide kıldıktan sonra cami cemaati ile bayramlaşmalı, ardından eve gidip ev halkıyla bayramlaşmalı, daha sonra komşular, akrabalar, dostlar ve tanıdıklara gidip onlarla da bayramlaşmalıyız. Uzak olanlara telefonla ulaşıp bayramlarını tebrik etmeliyiz.

MÜBAREK RAMAZAN’IN BEREKETLİ GEÇMESİNİ TEMENNİ EDER

HAYIRLI BAYRAMLAR DİLERİZ.

KUR’AN NESLİ PLATFORMU

admin

Son Yazılar