“Ramazan Ayı” tavsiyeleri

Ramazan ayına günler kala, Kur’an Nesli Platformu tarafından bireysel, ailevi ve toplu olarak yapılabilecek ibadetler hakkında tavsiyelerde bulunuldu.

Kur’an Nesli Platformundan yapılan açıklamada, Ramazan ayının, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği ay olduğu belirtilerek, “Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin.” ayeti hatırlatıldı ve Hazreti Muhammed’in (Aleyhisselam) şu hadisine yer verildi:

“Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allah-u Teâlâ size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapılar kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin (Kadir Gecesi) hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.”

Ramazan ayının Allah’ın kullarına bir ihsanı olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Ramazan ayı öyle bir aydır ki; bu ayda yapılan ibadetlere verilen sevaplar, diğer aylardakinden çok daha fazladır. Onun için başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayından azami derecede istifade etmek hepimizin istek ve arzusudur. Ancak Ramazan’ın başından sonuna kadar programlı hareket etmek gerekir ki bu mübarek aydan hakkıyla istifade edilebilsin. Bu niyet ve arzuyla bir “Ramazan Programı” hazırlandı. Tüm kardeşlerimizin bu program vesilesiyle mübarek Ramazan ayından hakkıyla istifade etmesini diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kur’an Nesli Platformu Koordinatörlerinden Kenan Çaplık, Mehmet Emin Sütçü ile Murat Kılınç’ın basınla paylaştığı programda, şu önerilerde bulunuldu:

A- BİREYSEL PROGRAM

1-Günlük en az bir cüz Kur’an okumak

* Kur’an’ı, mümkün mertebe camide mukabele şeklinde okumak, mümkün değilse evde ailece mukabele şeklinde okumak, o da mümkün olmuyorsa bireysel olarak okumak.

* Okunacak Kur’an’ın mealini de birlikte okumaya gayret etmek.

* Bayanlar için; en yakın camide veya gittikleri kurslarda ya da evlerde komşularla mukabele şeklinde okumak.

* Farz namazları mümkün mertebe camide cemaatle kılmak, mümkün olmuyorsa ailede cemaatle kılmak.

2-Nafile namazlara özen göstermek

* Teravih namazını en yakın camide cemaatle kılmak.

* Teravih namazını, mecbur kalmadıkça bireysel kılmaktan, cami dışında başka yerlerde gruplar oluşturarak kılmaktan ve teravih saatinde işyerinde bulunmaktan veya dışarıda gezmekten kaçınmak.

* Aynı mahallede bulunanların, o mahalledeki camide birlikte kılmaları ve teravihten sonra birlikte ziyaretlerde bulunmaları iyi olur.

* Gece namazlarını alışkanlık haline getirmek, Ramazan sonrasında da devam ettirmeye gayret etmek.

3-Ziyaretleşmelere ağırlık vermek

Ramazan ayında ziyaretleri çoğaltılmak; hasta, yoksul ve yetimleri özellikle ziyaret etmek.

4-Çok dua etmek

Ramazan ayı boyunca dua ve niyaza ağırlık vermek; bolca cevşen ve tesbihat okumak.

5-Okumaya ağırlık vermek

İmkân ve şartlara göre Ramazan ayı boyunca bir fıkıh ve bir siyer kitabını okuyup bitirmek.

6-İtikâf’a girmek

* Ramazan ayı içinde, özellikle de son on gününde itikâfa girmeye çalışmak ve çevredekilerin de buna katılımı için gayret etmek.

* İtikâfta; nafile ibadet, dua, tesbihat, Kur’an-ı Kerim ve mealini okuyarak zamanı iyi değerlendirmek.

7-Zekâtı önemsemek

Bu ay içerisinde, varsa zekâtları hesaplamak ve vermek.

8-İftar yemeği vermek

* Maddi imkânlar çerçevesinde iftar yemeği vermeye çalışmak ve bu âdetin yaygınlaşması için gayret göstermek.

* İftar sonrası dua ve kısa bir sohbet yapmayı ve ardından topluca teravih namazına gitmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışmak.

B- AİLEVİ PROGRAM

1-Kur’an-ı Kerim’i mukabele şeklinde okumak

* Şayet evde okunacaksa, günlük en az bir cüz olmak üzere ailece mukabele şeklinde Kur’an okumak. Kur’an-ı okuma konusundaki eksiklikleri gidermek.

* Başta çocuklar olmak üzere, aile bireylerinden Kur’an okumasını bilmeyenlerin veya okumasını bildiği halde tecvidi bilmeyenlerin bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmak.

2-İlmihal dersleri yapmak

Başta çocuklar olmak üzere, aile bireyleriyle Ramazan boyunca, tekrar bile olsa ilmihal dersi yapmak.

3-Siyer dersi yapmak.

Bir siyer kitabını aile bireyleriyle ders şeklinde okumak.

4-Cemaatle namaz kılmak

* Evde kılınan namazları cemaatle kılmaya çalışmak.

* Aile bireylerini nafile namaza alıştırmak ve aile bireylerini gece namazına alıştırmak ve bunu alışkanlık haline getirmeleri için gayret sarf etmek.

5-Kadir gecesini idrak etmek

Kadir gecesini camilerde veya evde mutlaka idrak etmeye çalışarak bol bol duada bulunmak.

C- TOPLU PROGRAM

1-İftar yemeği vermek

* İmkân ve şartların elverdiği yerlerde, hayırseverlerden alınacak maddi yardımlarla her akşam üyelere, gönüllülere ve diğer vatandaşlara iftar yemeği vermeye gayret etmek. Bu, açık havada veya iftar çadırlarında olabildiği gibi kapalı mekânlarda da olabilir.

* STK’lara toplu iftar yemeği vermek, onların verecekleri iftar yemeğine icabet etmek.

2-Toplu ziyaretlerde bulunmak

Teravih namazı için aynı camiye gidildiğinde, teravihten sonra birlikte ev ziyaretlerinde bulunmak.

3-Mevlitler vermek

Her mahallede; başta o mahallenin camisi olmak üzere, uygun olan evlerde mahallenin gençlerine, kadınlarına, üniversite öğrencilerine, mahalle sakinlerine, ayrı ayrı kesimler halinde mevlitler vermek ve bu mevlitlerde Resulullah’ın (Aleyhisselam) hayatı ve mücadelesini anlatarak namaz, oruç gibi ibadetler üzerinde durmaya çalışmak.

4-Köy camisinde sohbet vermek

Köylerde, her gece teravihten sonra camide programlı bir şekilde fıkıh ve siyer dersleri vermeye çalışmak.

5-Köylülerle sosyal dayanışmada bulunmak

Köylerde, köylüler arasında fark gözetmeksizin imkân ve şartlar dâhilinde bütün köylülerle yakından ilgilenmeye çalışmak, onları iftar yemeğine davet etmek, davetlerine icabet etmek, yardımda bulunmaya ve ihtiyaçlarını gidermeye çalışmak.

6- Sıla-i rahimde bulunmak

* Ramazan ayı münasebetiyle aile bireylerini, akrabaları, komşuları, tanıdıkları ve iş arkadaşlarını sormak.

* İmkânlar dâhilinde yardımda bulunmak ve ihtiyaçları karşılamaya çalışmak.

7- Kadir gecesini topluca camide idrak etmek

Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerini mümkün olduğu kadar camilerde geçirmeye çalışmak. Bu arada toplu halde cevşen ve benzeri dualar okumak, Kur’an ve Sünnet ile ilgili sohbetler yapmak.

8-Bayram namazına gitmek ve bayramlaşmada bulunmak

Bayram namazı en yakın camiye gidip bayram namazı kıldıktan sonra camidekilerle bayramlaşmak, ardından eve gidip ev halkıyla bayramlaşmak, daha sonra komşular, akrabalar, dostlar ve tanıdıklara gidip onlarla bayramlaşmak. Uzak olanlara telefonla ulaşıp bayramlarını tebrik etmek.

9- Toplu bayramlaşma merasimi düzenlemek

İmkan dahilinde, geniş salonlarda veya açık alanlarda toplu bayramlaşma merasimleri tertip etmek ve tüm halkı davet etmek.

D- STK’LARDA UYGULANACAK PROGRAM

1-Sohbet programları düzenlemek

* Sivil Toplum Kuruluşlarında, Ramazan’a has sohbet ve iftar programları düzenlemek.

* Sohbetlerde, Ramazan ayının önemi ile birlikte Ramazan ayında yapılması ve dikkat edilmesi gereken konuları işlemek.

2- İftar programları düzenlemek

Sivil Toplum Kuruluşlarında, kendi elemanlarına yönelik iftar programlarının yanı sıra diğer STK ve halk kesimlerine yönelik kaynaşma amaçlı iftar programları tertip etmek.

3- Fakir ailelere yardımda bulunmak

Yardım Kuruluşları tarafından, Ramazan ayında fakir ailelere yapılan yardımları daha da artırmak. (Mehmet Sait Çelik- İLKHA)

admin

Son Yazılar